Показать сокращенную информацию

dc.contributor.authorВуглік, І. Р.
dc.date.accessioned2021-01-15T09:11:09Z
dc.date.available2021-01-15T09:11:09Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationВуглік, І. Р. Застольны этыкет старабеларускай шляхты XVII-XVIII ст.: тыпалогія, гістарычныя змены / І. Р. Вуглік. – (Гісторыя) // Весн. Брэсц. ун-та. Серыя 2, Гiсторыя, Эканомiка, Права. – 2010. – № 2. – С. 22–26.ru_RU
dc.identifier.issn2218-0281
dc.identifier.urihttp://rep.brsu.by:80/handle/123456789/6821
dc.description.abstractУ артыкуле разглядаецца адзін з істотных элементаў бытавой культуры шляхты часоў Рэчы Паспалітай – этыкет, у прыватнасці яго значны кампанент – этыкет застольны. Вызначаецца месца гэтага віду этыкета ў шляхецкай культуры, яго функцыі, а таксама змены, якія адбыліся ў паводзінах за сталом з першых дзесяцігоддзяў ХVIII ст. і былі звязаны з агульнымі, эпахальнымі пераменамі ў гісторыі еўрапейскай культуры ў накірунку яе регламентацыі і эстэтызацыі. Шляхецкі застольны этыкет утрымліваў як характэрныя аўтэнтычныя полікультурныя (поліэтнічныя), так і еўрапейскія элементы; асноўны вектар яго арыентацыі з XVIII ст. быў заходнееўрапейскі. Гэта праявілася ў нормах паводзін, сталовых прыборах, характары спажывання ежы. Як культурная з’ява ён прадстаўляў поліэтнічную культурную шляхетскую супольнасць Рэчы Паспалітай і з’яўляўся адной з яе рэферэнтных праяў. Шляхецкі застольны этыкет упісваўся ў гісторыка-стылістычную тыпалогію барока і класіцызма.ru_RU
dc.language.isoberu_RU
dc.publisherБрДУ імя А.С. Пушкінаru_RU
dc.relation.ispartofseriesСерыя 2. Гісторыя. Эканоміка. Права;
dc.titleЗАСТОЛЬНЫ ЭТЫКЕТ СТАРАБЕЛАРУСКАЙ ШЛЯХТЫ XVII–XVIII СТ.: ТЫПАЛОГІЯ, ГІСТАРЫЧНЫЯ ЗМЕНЫru_RU
dc.title.alternativeDrinking Etiquette old Belarusian gentry XVII–XVIII century: typology, historical changesru_RU
dc.typeArticleru_RU


Файлы в этом документе

Thumbnail

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию